लेख

Improving Seed Quality for assuring Food Security during Havoc of Pandemic

Food security is a situation having physical, social and economic access to sufficient, safe and nutritious foods that meets dietary needs and food preference to all people at all times for active and healthy life (FAO, 2002). Lack of access to enough good, healthy, and culturally appropriate food is food insecurity. At this time of […]

बहुउपयोगी कोदोको महत्व र नेपालमा यसको संभावना

कोदो नेपालको चौथो मुख्य बालि हो भने पहाडी क्षेत्रको मकै पछिको दोस्रो मुख्य बालि हो।यसलाई गरिबको खाना पनि भनिन्छ किनकि यसको खेति कम मलिलो तथा सुख्खा जग्गामा पनि गर्न सकिन्छ र पहाडि भागमा कम खर्चमा खेती गर्न सकिन्छ।कोदोबाट ढिडो रोटी, सातु, लिटो, खोले, पुवा लगायत अन्य परिकार बनाएर खान सकिन्छ।खाद्य सुरक्षाको दृष्टिकोणले त झन यो […]

किवी : बहुगुणि, स्वादिलो र पोसिलो

किवीफल एक प्रकारको बहुबर्षिय लहरा स्वभावको पतझड फलफुल हो। नेपालको सन्दर्भमा १२०० मिटर देखि माथिको उचाई, कम तापक्रम, धेरै पानि पर्ने, धेरै आद्रता भएको स्थानमा यसको खेति राम्रो हुन्छ। किवीफलको व्यवसायिक उत्पादन गर्न १६०० मिटर देखी २००० मिटरको उचाई सबैभन्दा उपयुक्त देखिएको छ। किवी बहुउपयोगी बहुगुणी लहरैलहरामा धेरै फल्ने, अलि महङ्गो, स्वादलो, सुपाच्य र स्वस्थकर […]

INDIGENOUS AND TRADITIONAL KNOWLEDGE OF ORGANIC AGRICULTURE

The traditional system of agriculture in Nepal was organic but with the change in time, the practices changed more towards inorganic which is a direct threat to agriculture productivity, environmental quality and human health. Pest management in organic farming is mainly achieved by using different cropping techniques, biological control and natural pesticides (mainly extracted from […]

बीउको गुणस्तर कायम राख्ने तरिकाहरु

गुणस्तरीय बीउको प्रयोग कृषि उत्पादन बृद्धिको प्रमुख कारक भएकाले गुणस्तरीय बीउको उपलब्धता कृषि कार्यमा संलग्न सबै किसानहरुको माग र राष्ट्रको आवश्यकता हो । किसानले प्रयोग गर्ने बीउ गुणस्तरीय हुनको लागि बीउ मुल्य श्रृङ्खलाका सबै तहमा बीउको गुणस्तर सकेसम्म बढाउने नसकिए घट्न नदिने खालका क्रियाकलापहरु सञ्चालन गर्नुपर्छ । खाने अन्नको उत्पादन र बिक्री वितरणका क्रममा गरिने […]

Principles of Organic Agriculture

The principles of organic agriculture were established by the general assembly of international federation of organic agriculture movements (IFOAM) in 25 September 2005. The principles were developed during an intensive 2 year participatory process. The aim of principles is both to inspire the organic moment and to describe the purpose of organic agriculture to the […]

Sugarcane: Planting Methods

Sugarcane is a tall perennial plant growing erect even up to 5-6 m. It is the main source of sugar manufacturing raw material in world. Approximately, 80% sugar in world produced from sugarcane and remaining 20% produced from sugar beet. It is raw material for sugar factory, khandsary (brown sugar) mills and jaggery (Gur) industries. […]

कृषि उत्पादनको प्राङ्गारिक प्रमाणिकरण : हिस्स बुढी खिस्स हरिया दाँत

नेपालमा कुल जनसंख्याको ७० प्रतिशत बढी गाउँमा बस्छन् र करिब दुई तिहाई जनसंख्या कृषि पेशामा निर्भर छन् । विकासको मुख्य मेरुदण्ड रहेको कृषि क्षेत्रले कुल ग्राहस्थ्य उत्पादनको करिब एक तिहाई योगदान गरेको छ । परम्परागत खेतीप्रणाली, उन्नत बिऊ तथा प्रबिधिको अभाव, अप्रयाप्त सिंचाइ ब्यवस्था, प्रयाप्त कृषि प्रविधिकहरूको उपलब्धतामा कमि, ब्यवसायिक खेती प्रणाली तथा ब्यवस्थित बजारको […]

Quality Seeds – A key to secure Agriculture in response to COVID-19!

We all are somehow paused from the last 8 months, giving ear to the news of increasing Covid-19 pandemic everyday. Being locked down inside our houses for months, leaving all our studies or jobs or offices, we’re here helpless. Though in Nepal, the spread of pandemic is not as harsh as other countries, being an […]

मेवा खेति प्रविधि

मेवा तराई तथा मध्य पहाडमा उत्पादन गर्न सकिने एक महत्वपूर्ण फलफुल हो।क्यारिकेसी (caricaceae) समूहमा पर्ने यो फल पौष्टिक दृष्टीले निकै महत्वपूर्ण मानिन्छ।लगभग ४ सय वर्ष पहिला भारत हुँदै मेवाको प्रवेश नेपालमा भएको अनुमान छ।हाल नेपालको तराईदेखि १००० मिटरसम्म उचाइ भएका स्थानमा मुख्यतः घरायसी प्रयोजनका लागि करेसाबारीमा मेवा लगाइने गरिएको छ। यो बजारमा सहज रुपमा पाइने […]